piątek, 7 czerwca 2013

Makaron na zielono




To moja propozycja Lunchu w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013)



Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 brokuł podzielony na różyczki 
  • 2 garści rukoli
  • garść pokrzyw (tylko listki)
  • około 10 cieniutkich zielonych szparagów
  • 4 łyżki bulionu (najlepiej z 1/5 drobiowej kostki rosołowej )
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • bazylia
  • parmezan do posypania

Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu, w osobnych garnkach gotować różyczki brokuła sprawdzając co jakiś czas, by były chrupkie (nie twarde, ale  też nie rozgotowane) oraz szparagi przez około 8-10 minut. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Pokrzywę przelać wrzątkiem, by nie parzyła i pokroić na mniejsze kawałki.

Rukolę,brokuła, pokrzywę oraz szparagi przełożyć do większej miski. Dodać bulion, oliwę, czosnek i bazylię do smaku. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać makaron, wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i podawać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. Jestem zachwycona! Dla mnie takie danie to nie drobna przyjemność, a prawdziwie NIEBO W GĘBIE! :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń