To moja propozycja Lunchu w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013)
Składniki dla 4 osób:
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 2 garści rukoli
- garść pokrzyw (tylko listki)
- około 10 cieniutkich zielonych szparagów
- 4 łyżki bulionu (najlepiej z 1/5 drobiowej kostki rosołowej )
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- bazylia
- parmezan do posypania
Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu, w osobnych garnkach gotować różyczki brokuła sprawdzając co jakiś czas, by były chrupkie (nie twarde, ale też nie rozgotowane) oraz szparagi przez około 8-10 minut. Rukolę podzielić na mniejsze kawałki. Pokrzywę przelać wrzątkiem, by nie parzyła i pokroić na mniejsze kawałki.
Rukolę,brokuła, pokrzywę oraz szparagi przełożyć do większej miski. Dodać bulion, oliwę, czosnek i bazylię do smaku. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać makaron, wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego! :)
Jestem zachwycona! Dla mnie takie danie to nie drobna przyjemność, a prawdziwie NIEBO W GĘBIE! :)
OdpowiedzUsuńhttp://dariawkuchni.blogspot.com/
Dziekuję :)
OdpowiedzUsuń