Polędwiczka na rukoli to moja druga propozycja (Kolacja) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013).
Składniki dla 4 osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 garści rukoli
- mały słoiczek kaparów
- oliwa
- 15-20 małych młodych ziemniaczków
- koperek do posypania
- 4 pomidory
- kiełki brokuła
Z ziemniaczków zeskrobać młodą skórkę i gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić polędwiczkę na plasterki grubości około 1-2 cm, lekko rozbić i posolić z dwóch stron. Polędwiczki polać 1-2 łyżkami oliwy i odstawić. Koperek drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki.
Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć kapary. Obok rukoli ułożyć pokrojone pomidorki. Około 5-10 minut przed końcem gotowania ziemniaków smażyć polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.
Polędwiczki przełożyć na rukolę, ozdobić kiełkami. Ugotowane ziemniaczki przełożyć na talerz i posypać koperkiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz