niedziela, 17 listopada 2013

Torcik brzoskwiniowy




Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki:

spód:
  •  200g pokruszonych biszkoptów
  • 100g masła
masa:
  • 0,5l soku bananowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • puszka brzoskwiń
wierzch:
  • 200ml kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • bezy do dekoracji

Masło roztopić, przelać do pokruszonych biszkoptów i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać biszkopty i docisnąć je do dna. Włożyć do lodówki.
Odlać 1/2 szklanki soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrami. Wlać budyń i zagotować, ciągle mieszając. Odstawić.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do ciepłego budyniu i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (na biszkopty) i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem, dodać serek mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta (na masę budyniową z brzoskwiniami). Pokruszyć bezy i posypać ciasto. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Miam ale pyszności ! A tu już taka godzina :(

    OdpowiedzUsuń
  2. godzina nieistotna, gdy sie ma ochote na cos slodkiego ;) ja wlaśnie zajadlam sie ostatnim kawalkiem, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń