wtorek, 5 sierpnia 2014

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem




Przepis zmodyfikowany z Moje Gotowanie. Konfitury & spółka.

Składniki na 3 słoiczki:

  • 60 dag jeżyn
  • porządna garść świeżych liści bazylii
  • 5 łyżek miodu faceliowego
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki cukru

Oczyszczone jeżyny przełożyć na patelnię i rozgnieść widelcem. Liście bazylii zmiksować w blenderze z miodem, sokiem pomarańczowym i 1 łyżką cukru. Wymieszać z jeżynami oraz resztą cukru. Doprowadzić do wrzenia na niedużym ogniu i gotować przez około 20-30 minut. Nadmiar soku można zebrać łyżką do osobnego kubeczka. Gorący, gęsty dżem przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.

Smacznego! :)




Jeżyny 2014

1 komentarz: