wtorek, 13 stycznia 2015

Ciasto marchewkowe cioci



Składniki:

  • 2/3 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej- mielonej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego- mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych ananasów, odsączonych z puszki
  • 1 szklanka startej marchewki na drobnych oczkach
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: makę, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu rozttrzepać jajka z oliwą. Połączyc zawartość onu naczyć i wymieszać. Dodać marchewkę, orzsechy i ananasy- dobrze wymieszać. 
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.

Smacznego! :)

2 komentarze: