sobota, 14 lutego 2015

Tort czekoladowo-malinowy



Składniki:

ciasto
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku roztopić masło, cukier i czekoladę- nie doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Przestudzoną masę dodać do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 16cm.  Piec w temperaturze 160-170 stopni C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty.

nasączenie

  • kilka łyżek zimnej herbaty owocowej 

krem
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 300 g mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • około 5 łyżek cukru

Maliny przełożyc do małego garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Łyżką delikatnie rozgnieść maliny i przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Do soku z malin dodać galaretkę, wymieszać. Następnie przełożyć mascarpone i smietanę do miski i ubic na gęsty krem. Dodać sos malinowy i zmiksować do połączenia się masy.

dodatkowo
  • czekoladowa posypka

wykonanie

Pierwszy blat czekoladowego ciasta przełożyć na talerz, nasączyć, wyłożyć 1/4 masy malinowej, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć. Na koniec posypać czekoladową posypka i przyozdobić pozostałą resztą masy.

Smacznego! :)







Walentynkowe menu

2 komentarze:

  1. prześliczny, elegancki i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał być pyszny :) A wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń