czwartek, 7 maja 2015

Zapiekanka a la leczo




Przepis z Moje Smaki Życia.

Składniki:

  • 1 opakowanie parówek berlinek classic
  • mała cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ciasto francuskie
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i obgotować 10 minut. Parówki pokroić w plasterki, warzywa w kosteczkę, posiekać czosnek a cebulę w piórka. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać parówki. Po kilku minutach dodać resztę warzyw (papryka, cukinia, ziemniaki) i smażyć około 10 minut. Dodać fasolkę i pomidory z puszki wraz z zalewą, przyprawić i dusić około 5 minut. Po tym czasie przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę przykryć ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Kocham leczo, więc jestem pewna, że takie cudo będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym spróbowała leczo w takim wydaniu :)!

    OdpowiedzUsuń