sobota, 19 października 2013

Sałatka z serem pleśniowym i rzodkiewką



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki:
  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie mix sałat (150g)
  • szklanka orzechów laskowych
  • ser pleśniowy (nie pamiętam ile gram-w trójkątnym opakowaniu)
  • cebula
  • długi zielony ogórek
  • kiełki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • pieprz do smaku
Orzechy przekroić na pół i uprażyć. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ser w kosteczkę, ogórka w ćwiartki a cebulę w krążki. Sałatę wyłożyć na talerz, następnie ułożyć pozostałe składniki. W miseczce połączyć musztardę z octem i nie przerywając mieszania wlać oliwę. Polać sosem i oprószyć pieprzem do smaku a na wierzch położyć kiełki.

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Sałatka wygląda fenomenalnie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam, nieco zmodyfikowaną, bo dodałam grzanki czosnkowe własnej roboty, ale nie miałam ogórka, orzechow i kiełków. Wyszła fantastycznie! Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze, ze smakowala ;) pozdrawiam! :)

      Usuń