wtorek, 1 października 2013

Zupa dyniowa z czosnkową nutą



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki:
  • 900g dyni (waga po oczyszczeniu) pokrojonej w kostkę
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu
  • 50g serka topionego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, marchewki oraz dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Zalać bulionem i gotować przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać serek. Następnie zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.

Smacznego! :)


 

2 komentarze: