poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto marchewkowe




Przepis z tej strony.

Składniki:
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 małe marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy pokroić na małe kawałki. Jajka ubić z cukrami przez około 3 minuty. Powoli wlać olej. Ciągle ubijając dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon, przyprawę do piernika, wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i orzechy i wymieszać do połączenia się składników.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! :)


2 komentarze: