środa, 4 września 2013

Faszerowana papryka




Przepis z tej strony ze zmianami.

Składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 500g mielonego mięsa
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • szklanka bulionu
  • garść startej mozzarelli
Papryki umyć, odciąć wierzch- nie wyrzucać. Usunąć dokładnie pestki. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami (sól, pieprz, bazylia) do smaku. Napełnić mięsem papryki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Zalać naczynie bulionem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Następnie posypać serem, przykryć wierzchem papryki i zapiekać jeszcze 15 minut.

Smacznego! :)




 

2 komentarze:

  1. Taka papryczka jest wspaniałą alternatywą dla gołąbków, nieprawdaż? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak :) może i nawet lepsza? ;)

    OdpowiedzUsuń