wtorek, 24 września 2013

Paluchy z makiem



Przepis z tej strony.

Składniki:
  • 500g mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku
  • 1.5 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki miodu
  • 150ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania paluchów
Przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą, miodem podgrzać i dodać ciepłe do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Z ciasta formować wałki, ułożyć na blachę i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.

Smacznego! :)



3 komentarze:

  1. ale bym z takimi śniadanie zaczęła... Zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobilam sobie ogromnego smaka na te paluchy! sa takie apetyczne....najgorsze to to ze mam w domu wszystkie skladniki:D

    OdpowiedzUsuń