Przepis z tej
strony.
Składniki:
- 500g mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki maku
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżki miodu
- 150ml mleka
- 125 ml wody
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania paluchów
Przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać sól, mak i drożdże. Mleko z wodą, miodem podgrzać i dodać ciepłe do pozostałych składników. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na godzinę. Z ciasta formować wałki, ułożyć na blachę i pozostawić na 15 minut, by lekko podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, aż się zarumienią.
Smacznego! :)
ale bym z takimi śniadanie zaczęła... Zapraszam cię na szczyptę soli:)
OdpowiedzUsuńNarobilam sobie ogromnego smaka na te paluchy! sa takie apetyczne....najgorsze to to ze mam w domu wszystkie skladniki:D
OdpowiedzUsuńgorąco polecam! są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń