Przepis z książki Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły z małymi zmianami.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 1 duża pokrojona w kostkę czerwona papryka bez pestek
- 800g pomidorów z puszki, rozgniecionych
- 1 łyżka koncentratu z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 225g pokrojonych w plasterki kiełbasek pepperoni
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- sól
- pieprz
- 450g makaronu garganelle (u mnie penne)
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać paprykę, pomidory wraz z sosem, koncentrat, mieloną paprykę i doprowadzić do wrzenia. Do sosu następnie dodać kiełbasę, 2 łyżki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać z sosem i posypać pietruszką. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Smacznego! :)
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba zaraz polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuń