wtorek, 17 września 2013

Garganelle pepperoni




Przepis z książki Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły z małymi zmianami.


Składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 duża pokrojona w kostkę czerwona papryka bez pestek
  • 800g pomidorów z puszki, rozgniecionych
  • 1 łyżka koncentratu z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 225g pokrojonych w plasterki kiełbasek pepperoni
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 450g makaronu garganelle (u mnie penne)

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć około 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Dodać paprykę, pomidory wraz z sosem, koncentrat, mieloną paprykę i doprowadzić do wrzenia. Do sosu następnie dodać kiełbasę, 2 łyżki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać z sosem i posypać pietruszką. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego! :)

2 komentarze: