piątek, 29 listopada 2013

Pierniczki (moje ulubione)



Przepis dostałam od koleżanki z klasy wiele lat temu. Pierniczki nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.

Składniki:
  •  1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować na ok 4-5mm (cieńsze pierniczki są twardsze, grubsze bardziej mięciutkie). Podsypać mąką, jeśli zajdzie potrzeba, by się nie keliło. Wykrawać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.

Smacznego! :)





 



1 komentarz: