środa, 16 kwietnia 2014

Kurczak w cieście francuskim


Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki:

  • 2 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 14-16 plasterków cukinii
  • ser camembert
  • ser z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur)
  • przyprawa do gyrosa
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sezam

Mięso umyć, natrzeć przyprawą i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na dużym ogniu. Po usmażeniu kurczaka na tej samej patelni krótko obsmażyć cukinię, by lekko zmiękła. Sery pokroić w paseczki lub drobną kosteczkę. Ciasto francuskie podzielić na 2 części, otrzymując 4 prostokąty. Na każdym z nich położyć na środku kurczaka, obłożyć cukinią  i serami. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia. Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki przeplatać jak warkocz na wierzchu. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220 stopni C przez ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz