piątek, 4 kwietnia 2014

Łosoś z porami w cieście francuskim


Przepis z Moje Gotowanie kwiecień 2014.

Składniki dla 4 osób:
  • 2-3 pory (tylko biała cześć)
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki masła stopionego
  • 100 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 filety z łososia bez skóry po ok 250 g
Pory pokroić w kosteczkę lub wzdłuż na bardzo cienkie paski. Roztopić 1 łyżkę masła na patelni, wrzucić pokrojone pory i skropić sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu około 10 minut, pod koniec dodać kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na 2 płaty, każdy posmarować z jednej strony roztopionym masłem (pozostałe 2 łyżki). Na środek każdej części ciasta wyłożyć filet z łososia i na to porcję duszonych porów. Zawinąć boki ciasta do góry, zlepić i przełożyć na blachę złączeniem do góry. Piec około 20-25 minut w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. ciasto francuskie jest dobre zawsze i wszedzie ;) a z łososiem to polaczenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń