czwartek, 5 lutego 2015

Muffiny czekoladowe z granatem



Przepis z biedronkowej ulotki.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 granat
  • bita śmietana do ozdoby

W rondelku roztopić masło, cukier i czekoladę- nie doprowadzić do zagotowania i odstawić do wystudzenia. Przestudzoną masę dodać do maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka i wymieszać. Pod koniec dodać ziarenka granatu (odłożyć kilka do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 25 minut. Udekorować bitą śmietaną i ziarenkami granatu.

Smacznego! :)


Walentynkowe menu

1 komentarz: