poniedziałek, 2 marca 2015

Sernik z brzoskwiniami Mamusi II




Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna Kasia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych skłądników zagnieść ciasto. Z ciasta odciąć 1/4 część, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałe 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i ponakłuwać widelcem. Blachę z ciastem włożyć do lodówki.

masa serowa
  • 0,5 kg sera w wiaderku
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostak masła 200g

Podane składniki zmiksować na gładką masę.

dodatkowo
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 5 białek
  • puszka brzoskwiń w syropie

Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

wykonanie

Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Masę serową wylać na kruche ciasto, wyłożyć pokrojone w kosteczkę brzoskwinie, na to wyłożyć sztywną pianę z białek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/4 część ciasta z zamrażarki. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 45 minut.
Podawać schłodzone.

Smacznego! :)


1 komentarz: