sobota, 2 maja 2015

Tort makowy



Przepis dostałam od cioci.

Składniki:

ciasto

  • 500 g maku
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
masa

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki kefiru

Ciasto.
Mak namoczyć na noc w zimnej wodzie, zagotować, odcedzić i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę- drugi raz z cukrem kryształem. Puder utrzeć z żółtkami, dodawać po trochu mak, proszek do pieczenia i olejek. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia, następnie przekroić na 2 części.

Masa.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, na końcu dodać żółtko i kefir.

Ciasto przełożyć masą. Wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową i płatkami migdałów.

3 komentarze: