sobota, 12 grudnia 2015

Orzeszki




Przepis znaleziony w internecie.

Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
masa
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka
  • kawałki ciasta ktore odkroimy od łupinek

Włączyć opiekacz do ciastek, aby sie rozgrzał. Z podanych składników ugnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formować małe kulki wielkosci łyżeczki i przekładać do opiekacza na dolny panel. Połówki orzeszków pieką się około  5-7 min. Przestudzone połówki obrobić oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta- nie wyrzucać. Resztki ciasta, rozdrobnione (lub jak u mnie zmielone) orzechy i mleko połączyć w jedną masę. Wypełnić upieczone połówki nadzieniem i sklejać tak, by powstały orzeszki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz