poniedziałek, 11 stycznia 2016

Chleb pszenny z garnka


Przepis z grupy na fb.

Składniki:

  • 3/4 kg mąki (najlepiej typ 650)
  • 7g suchych drożdży
  • 1/2 l letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie ulubione ziarna -słonecznik, czarnuszka, otręby 

Wieczorem wsypać do wysokiej miski wszystkie składniki, wymieszać łyżką i przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką, zagnieść ciasto dwa razy, można dodać ulubione dodatki (ja czasami dodaje) i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40minut. Nagrzać w tym czasie piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (bez plastikowych rączek, najlepsza wysokość garnka +10cm, szerokość ok +20cm) na 220 stopni C. Do gorącego garnka włożyć wyrośnięte ciasto (garnka niczym nie smarować), nakryć pokrywką i piec przez ok 35 minut w 200 stopniach C. Następnie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.







2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie : ) Po pęknięciach na skórce od razu widać, że to domowy chlebek. Niby zwyczajny pszenny, ale ten przygotowany własnoręcznie bardzo różni się od sklepowego. Przede wszystkim, pieczywo jest pozbawione spulchniaczy, barwników i konserwantów, mamy kontrolę nad jego składnikami. W gratisie otrzymujemy zapach unoszący się w całym domu i satysfakcję z własnego wypieku ; ) Chętnie wypróbuję przepis, bo w garnku jeszcze nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo jest przepyszny! naprawde warto :)

      Usuń