poniedziałek, 6 listopada 2017

Sernik na murzynku



Składniki:

ciasto murzynek

  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.
  • 5 zółtek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek połączyć razem z przestudzoną masą kakaową. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie wymieszać. Przelać na blachę o wymiarach około 25x40 cm (nie mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

masa serowa
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1 kg sera w wiaderku (polecam Piątnicę)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem oraz miękką margaryną. Następnie dodawać stopniowo ser i mąkę ziemniaczaną. W osobnej misce ubić pianę z białek (ze szczyptą soli) i dodać do masy serowej. Masę delikatnie wylać na podpieczony spód. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch delikatnie zbrązowieje.
Można na wierzchu polać polewą czekoladową i ozdobić kolorową posypką.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz