Składniki:
ciasto murzynek
- 250 g margaryny Kasi
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
Wszystko zagotować i ostudzić.
- 5 zółtek
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek połączyć razem z przestudzoną masą kakaową. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie wymieszać. Przelać na blachę o wymiarach około 25x40 cm (nie mniejsza) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ciasto przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
masa serowa
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny Kasi
- 1 kg sera w wiaderku (polecam Piątnicę)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć z cukrem oraz miękką margaryną. Następnie dodawać stopniowo ser i mąkę ziemniaczaną. W osobnej misce ubić pianę z białek (ze szczyptą soli) i dodać do masy serowej. Masę delikatnie wylać na podpieczony spód. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż wierzch delikatnie zbrązowieje.
Można na wierzchu polać polewą czekoladową i ozdobić kolorową posypką.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz