niedziela, 24 lutego 2013

Puszyste ciasto z rabarbarem


Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego
  • owoce

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijając dodawać po kolei po jednym żółtku. Wlać olej i aromat. Wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.

Małą blachę (u mnie 24 x 24 cm) dobrze wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch położyć owoce. Jeśli lubimy owoce również 'w cieście' a nie tylko 'na wierzchu' proponuję niektóre z nich wdusić troszeczkę widelcem w ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni i do tzw. suchego patyczka.


Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz