Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego
- owoce
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijając dodawać po kolei po jednym żółtku. Wlać olej i aromat. Wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do połączenia składników.
Małą blachę (u mnie 24 x 24 cm) dobrze wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch położyć owoce. Jeśli lubimy owoce również 'w cieście' a nie tylko 'na wierzchu' proponuję niektóre z nich wdusić troszeczkę widelcem w ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, aż ciasto się zarumieni i do tzw. suchego patyczka.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz