poniedziałek, 20 maja 2013

Domowe kajzerki z makiem



Przepis na bułeczki z 'Przyślij Przepis', jednak nie pamiętam, z którego dokładnie numeru, gdyż mam tylko pojedynczą kartkę.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • jajko
  • mak
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 równych części i uformować bułeczki. Każdą z nich lekko spłaszczyć, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na kolejną godzinę. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec około 15 min w temperaturze 220ºC.


Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Pycha,właśnie czekam na moją chałkę ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. podzielisz się przepisem na chalke? ;)

    OdpowiedzUsuń