Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1/2 kg czarnych porzeczek
- 1/2 kg czerwonych porzeczek
- 1 szklanki cukru (lub więcej- do smaku)
- 1 opakowanie żelfixu/ dżemfixu
Porzeczki przebrać, umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka, dodać 1 szklankę cukru , pognieść trochę owoce, by puściły sok. Następnie dodać żelfix i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, rozgniatając łyżką owoce. Spróbować czy jest wystarczająca ilość cukru, jeśli nie dodać około 1/2 szklanki, wymieszać i ponownie zagotować.
Wyparzyć słoiki w piekarniku (100 stopni przez 10 minut). Dżem przełożyć do słoików, brzegi słoików oczyścić ściereczką i dobrze zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego! :)
uwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy, na taki porzeczkowy chętnie bym się skusiła; )
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :) pozdrawiam i zapraszam po potrawy na grilla http://www.zgrilla.pl/azjatyckie-szaszlyki-z-mielonej-wolowiny/
OdpowiedzUsuńdziękuje :) dżem był przepyszny!
OdpowiedzUsuń