wtorek, 16 lipca 2013

Dżem porzeczkowy





Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
  • 1/2 kg czarnych porzeczek
  • 1/2 kg czerwonych porzeczek
  • 1 szklanki cukru (lub więcej- do smaku)
  • 1 opakowanie żelfixu/ dżemfixu

Porzeczki przebrać, umyć i odszypułkować. Wrzucić do garnka, dodać 1 szklankę cukru , pognieść trochę owoce, by puściły sok. Następnie dodać żelfix i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, rozgniatając łyżką owoce. Spróbować czy jest wystarczająca ilość cukru, jeśli nie dodać około 1/2 szklanki, wymieszać i ponownie zagotować.

Wyparzyć słoiki w piekarniku (100 stopni przez 10 minut). Dżem przełożyć do słoików, brzegi słoików oczyścić ściereczką i dobrze zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego! :)





3 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy, na taki porzeczkowy chętnie bym się skusiła; )

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie :) pozdrawiam i zapraszam po potrawy na grilla http://www.zgrilla.pl/azjatyckie-szaszlyki-z-mielonej-wolowiny/

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje :) dżem był przepyszny!

    OdpowiedzUsuń