środa, 15 stycznia 2014

3 BIT



Przepis zmodyfikowany z tej strony.

Składniki:
  • 6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
  • 2 puszki masy kajmakowej
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 600 ml śmietany kremówki 36 % 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • śmietan-fix
  • 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając (pilnować by się nie zagotował). Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu (dać 3,5 szklanki mleka a nie 4). Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie całą blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, by herbatniki zmiekkły. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder i smietan-fix.. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast! Pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga:)

    OdpowiedzUsuń