środa, 8 stycznia 2014

Zielona sałatka śledziowa


Przepis otrzymany od znajomej kucharki.

Składniki:
  • 1 tacka filetów śledziowych w oleju (25 dag)
  • 2 kiwi
  • 1 jabłko
  •  1/4 puszki zielonego groszku
  • 1 por
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • szczypiorek lub piteruszka (posiekane)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • liść sałaty i kilka plasterków nieobranego ogórka do przyozdobienia
Śledzie oraz groszek odsączyć. Owoce obrać i umyć. Por wraz z zieloną częścią oraz seler oczyścić i pokroić w plasterki. Śledzie pokroić w paseczki, jabłko w kostkę, kiwi w ćwierć plasterki i połączyć w misce z selerem, groszkiem oraz zieleniną. Troszkę posolić, posypać pieprzem i odstawić. Por oprószyć cukrem oraz solą, wygnieść rękami i odstawić na 10 minut, po czym dodać do sałatki i wymieszać. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku, polać sałatkę i wymieszać. Przyozdobic sałatą i ogórkiem.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz