poniedziałek, 26 maja 2014

Surówka z kapusty



Przepis dostałam od cioci.

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
zalewa:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
Kapustę myjemy, usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy. 
Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy dokładnie i odstawiamy na noc. Rano dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do słoików. Nie pasteryzujemy. 
Surówkę można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz