czwartek, 10 lipca 2014

Bezy z kremem advocaatowym i migdałami




Przepis z tej strony.

Składniki:
bezy

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych

Płatki migdałowe podpiec na suchej patelni do złotego koloru, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż będzie gęsta i sztywna masa. Dodać do masy podpieczone migdały i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wyłożyć masę bezową (około 2 łyżki na jedną porcję) w dość sporych odstępach (bezy rosną w trakcie pieczenia). Piec w temperaturze 120 stopni C przez około 1h 45 min-2h. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu a ciągnące w środku. Studzić w uchylonym piekarniku.


krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek (90 ml) advocaatu

Do miski przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubić do otrzymana gęstej masy. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Łyżka po łyżce wlewać likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.


dodatkowo
  • 1/2 szklanki migdałów, podpieczonych
  • 2 łyżeczki advocaatu

Na gotowe migdałowe bezy wyłożyć po jednej dużej łyżce kremu. Posypać migdałami i skropić advocaatem. Bezy można dodatkowo ozdobić owocami.

Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Uwielbiam bezy, uwielbiam advocaat i uwielbiam migdały. Wpadam do Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń