czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto cukiniowo-kakaowe



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki na blachę 24x24cm:
  • 4 jaja
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii ze skórką startej na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do przełożenia ciasta (ja przełożyłam,bo było dla mnie troszkę za suche-mój mąż popija ciasto mlekiem, więc jemu dżem nie jest potrzebny ;) )

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. W misce utrzeć jajka z cukrem, następnie wlać olej. Wymieszać. Cukinię lekko wydusić (odcisnąć sok) i dodać do miski, przemieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto można przeciąć na 2 blaty. Dolny posmarować dżemem, przykryć drugim blatem ciasta i posypać całość cukrem pudrem.

Smacznego! :)


Cukinia 2014

1 komentarz: