sobota, 28 marca 2015

Zakręcone brioszki z pudrem




Przepis z tej strony.

Składniki:
  • 325 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 50 g cukru + 1 łyżka
  •  15 dag świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka w proszku

Z mleka, rozkruszonych drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i odstawić na około 15 minut.
W osobnej misce wymieszać suche skłądniki: mąkę, mleko w proszku, cukier, szczyptę soli. Następnie dodać roztrzepane widlecem jajko, mleko, rozczyn i wymieszać. Dodać miękkie masło i wyrobić dobrze ciasto, by było elastyczne (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy, podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na prostokat, przecinać na skos w odstępach około 1 cm. Zawijać jak pokazują zdjęcia. Gotowe brioszki ułożyć na blaszkę, przykryć znowu ściereczką i ostawić na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni C i piec przez około 20 minut, do zarumienienia się brioszek.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)










1 komentarz: