sobota, 17 grudnia 2016

Chlebek pszenno-żytni na jogurcie



Składniki:
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej








Jogurt delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz miód i dokładnie wymieszać. Rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść i odstawić ciasto pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, uformować bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Zostawić chleb pod przykryciem na kolejną godzinę. Naciąć chlebek. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i obficie spryskać wodą. Wstawić chleb do zaparowanego piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia ponownie zaparować piekarnik, by skórka była bardziej chrupiąca.

Smacznego! :)




1 komentarz: