poniedziałek, 3 lipca 2017

Pizza z patelni



Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • tarta mozzarella
  • ulubione dodatki
  • sos pomidorowy
Drożdże rozkruszyć do małej miseczki, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować ulubione dodatki (pokroić cebulę, szynkę, obsmażyć pieczarki, odsączyć kukurydzę z puszki itp) oraz sos pomidorowy (koncentrat+ketchup+oregano). Do większej misko wsypać mąkę, dodać olej, resztę wody, sól i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na placek odpowiedniej wielkości. Moja patelnia miała średnicę około 20 cm. Ciasto przełożyć na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu, smażyć przez 3-4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę, posmarować wcześniej przygotowanym sosem, wyłożyć dodatki i posypać serem. Przykryć ponownie pokrywką na około 5 minut, aż ser się roztopi i pizza będzie gotowa do jedzenia.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz