niedziela, 26 maja 2013

Tort bezowy z nutellą, kremem mascarpone i orzechami laskowymi



Przepis znalazłam tutaj, lekko zmodyfikowałam. 


Składniki:

beza
  • 3 białka
  • 185 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
krem
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
dodatkowo
  • mały słoiczek nutelli
  • 1 szklanka orzechów laskowych (3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów+1/4 szklanki orzechów w całości)

Na papierze do pieczenia narysować cztery krążki o średnicy 20 cm.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będzie już piana dobrze ubita stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier (nie spieszymy się- kolejna łyżka cukru, gdy poprzednia porcja się rozpuści). Na koniec dodać mąkę i aromat.

Pianę wyłożyć na krążki narysowane na papierze do pieczenia. Piec około 50 minut w 120 stopniach (termoobieg) lub w 140 stopniach bez termoobiegu. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 minut nie otwierając piekarnika. Następnie piekarnik lekko uchylić i tak studzić bezy.

Śmietanę ubić wraz z cukrem, dodać serek, aromat i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.

Pierwszą bezę wysmarować cienką warstwą nutelli, posypać posiekanymi orzechami i na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności (nutella-posiekane orzechy, krem). Tak samo postąpić przy krążku trzecim. Ostatni krążek tylko wysmarować nutellą i udekorować całymi orzechami.


Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. mmm jakie dobre musi być <3


    zapraszam na pomarańczowe ciasto!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudowny... Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, był wspaniały! Polecam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort obłędny, dodałam trochę niedojrzałych truskawek, żeby przełamać tą słodycz, gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) z truskawkami pewnie był przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń