niedziela, 9 czerwca 2013

Ciasto z czereśniami



Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • duży jogurt naturalny (u mnie Danon)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czereśnie

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka, jogurt, olej a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blachę i poukładać na cieście owoce (niektóre delikatnie wcisnąć w ciasto). 

Można ciasto posypać kruszonką.
Piec  w temperaturze 180 stopni około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego! :)




2 komentarze:

  1. Zawsze się udaje? To baaardzo dobrze :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mamusia bardzo często robi ciasto z tego przepisu ale ja tak szczerze chyba wolę bardziej wspomniane ciasto z rabarbarem, do którego też pasują różne owoce i NIGDY mnie nie zawiodło :)

    OdpowiedzUsuń