piątek, 7 czerwca 2013

Polędwiczka na rukoli w towarzystwie młodych ziemniaczków



Polędwiczka na rukoli to moja druga propozycja (Kolacja) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013).


Składniki dla 4 osób:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 garści rukoli
  • mały słoiczek kaparów
  • oliwa
  • 15-20 małych młodych ziemniaczków
  • koperek do posypania
  • 4 pomidory
  • kiełki brokuła

Z ziemniaczków zeskrobać młodą skórkę i gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić polędwiczkę na plasterki grubości około 1-2 cm, lekko rozbić i posolić z dwóch stron. Polędwiczki polać 1-2 łyżkami oliwy i odstawić. Koperek drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki.

Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć kapary. Obok rukoli ułożyć pokrojone pomidorki. Około 5-10 minut przed końcem gotowania ziemniaków smażyć polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.

Polędwiczki przełożyć na rukolę, ozdobić kiełkami. Ugotowane ziemniaczki przełożyć na talerz i posypać koperkiem.


Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz