piątek, 7 czerwca 2013

Truskawki w białym winie z mascarpone



Truskawki w winie z mascarpone są moją trzecią propozycją (Deser) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013)


Składniki dla 4 osób:

  • 20-30 dkg truskawek
  • 1 czubata łyżka gęstego miodu (rozpuścić) lub 2-3 łyżki płynnego (u mnie Miód Witosławski- polecam, bo jest przepyszny!) 
  • sok z 1 cytryny
  • białe deserowe wino do smaku (około 3-4 łyżek)
  • 400 g mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • migdały do posypania

Truskawki pokroić na ćwiartki i przełożyć do pucharków. W misce połączyć mascarpone z cukrem pudrem (wymieszałam krótko mikserem). W osobnym naczyniu przygotować sos z wcześniej rozpuszczonego miodu, soku z cytryny oraz wina. Rozlać sos do pucharków z truskawkami, na to wyłożyć mascarpone i posypać migdałami.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz