niedziela, 15 grudnia 2013

Drożdżowe choinki



Przepis z tej strony.

Składniki na 8 dużych choinek:
  • 150 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 7g drożdży suchych
  • 1 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 białko
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mleko wymieszać z masłem, mąkę z drożdżami, połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na duże koło i podzielić na 8 kawałków. Trójkąty ponacinać tworząc gałązki i zgniatać je palcami. Gotowe choinki przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. Polukrować.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. genialny pomysł :)
    u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń