sobota, 4 stycznia 2014

Sałatka z gorgonzolą, gruszką i prażonymi orzechami w sosie miodowo-musztardowym



Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki na 2 porcje:
  • 1 gruszka
  • opakowanie mix sałat z roszponką
  • garść orzechów włoskich
  • 20 g sera gorgonzola 
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
W pierwszej kolejności przygotować sos dokładnie mieszając ocet, miód, musztardę i oliwę. Następnie obrać gruszki ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki a ser pokroić w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni uprażyć orzechy włoskie (u mnie połamane na większe kawałki, można je zmiażdżyć). Na talerz wyłożyć sałatę, na to ser i plastry gruszki. Na koniec posypać orzechami i polać sosem midowo- musztardowym.

Smacznego! :)



2 komentarze: