poniedziałek, 19 maja 2014

Babka krówkowa z ajerkoniakiem



Przepis z tej strony.

Składniki:
ciasto

  • 200 g masła
  • 280 g mąki pszennej (podzielić na 260 g + 3 łyżki) + dodatkowo 1 łyżka 
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 100 g kruchych krówek pokrojonych w drobne kawałki
  • szczypta soli
polewa

  • 100 g masła
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 100 g brązowego cukru


Mąkę przesiać (260 g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pozostałe 20 g czystej mąki (3 łyżki) odstawić. Pokrojone krówki wymieszać z dodatkową 1 łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku-przy dodawaniu 4. jajka wsypać 1 łyżkę mąki, a przy 5. dodać 2 łyżki mąki. Do ciasta dodać resztę mąki wymieszaną wcześniej z proszkiem i solą. Wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodać krówki i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Babkę odstawić do przestygnięcia. Składniki na polewę przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, mieszać, aż masa zacznie wrzeć i gotować ją jeszcze około 10-12 minut, aż zgęstnieje. Gotową polewą polać babkę.

Smacznego! :)

2 komentarze: