sobota, 14 grudnia 2013

Brzoskwiniowiec




Przepis dostałam od cioci.

Składniki:

placek z makiem
  •  4 jaja
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki suchego maku
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
placek z wiórkami
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
 masa
  • puszka brzoskwiń
  • 1 budyń waniliowy
  •  1 cukier wanilinowy
  • 200 dkg masła
  • 1/2 l mleka
Placek z makiem.
Bialka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz na koncu mak. Wymieszać do połączenia składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Placek z wiórkami.
Białka ubić na sztywno, dodać cukierm żółtka. Ubijając na najniższych obrotach wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać tylko do połączenia składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Masa.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Budyń ugotować w 1/2 l mleka i ostudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń. Masę wymieszać z brzoskwiniami.

Na placek z makiem wyłożyć masę brzoskwiniową. Następnie przykryć ją plackiem kokosowym. Przyozdobić lukrem i wiórkami kokosowymi.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda na pracochłonne, mniam :)
    Z brzoskwiniami uwielbiam
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale nie jest takie pracochlonne :) robi się szybko, kwestia upieczenia placków ;)

      Usuń