wtorek, 3 grudnia 2013

Gwiazki maślano- miodowe


Przepis z małymi zmianami z tej strony.

Składniki (około 80 ciasteczek):
  • 30 dkg mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropel olejku waniliowego

Mąkę przesiać z sodą, dodać masło - posiekać, dodać pozostałe składniki - zagnieść i uformować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3 mm i foremką wycinać gwiazdki. Ze środka każdego ciastka wycinać dziurki. Ciasto, z którego akurat nie wycinacie ciastek należy trzymać w lodówce, bo inaczej zmiękknie i będzie kleiste.Ułożyć na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w 170 °C (piekarnik rozgrzany).

Smacznego! :)


2 komentarze: