czwartek, 22 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem mielonym


Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 500g mięsa mielonego
  • mała cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju do smażenia + do natłuszczenia blachy
Cukinie wymyć, przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Gdy się zeszkli dodać mięso mielone. Doprawić do smaku przyprawą do gyrosa. Pod koniec smażenia dodać ketchup i koncentrat. Do środka cukinii włożyć nadzienie z mięsa mielonego. Cukinie ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia cukinie posypać startym żółtym serem. Wyjąć z piekarnika, gdy ser się rozpuści.

Smacznego! :)





3 komentarze:

  1. robiłam kiedyś faszerowane papryki, taki sam przepis, tylko zamiast cukini, papryka, cukinia też musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest przepyszna! goraco polecam :) faszerowaną paprykę muszę kiedys spróbować. Słyszałam, że faszerowane pomidory też są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u mnie tez dzisiaj byla faszerowana cukinia :)
    To idealne warzywo do zapiekania i nadziewania!

    OdpowiedzUsuń