poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Makaron pełnoziarnisty z cukinią i pesto bazyliowym



Przepis z tej strony z małymi zmianami.

Składniki:
  • mała cukinia
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół i delikatnie zgniecione widelcem
  • gotowe pesto bazyliowe
  • makaron (u mnie gniazda wstążki z 5 zbóż)

Cukinię pokroić w słupki i smażyć wraz z czosnkiem na oliwie przez 10 minut. Pod koniec smażenia wyjąć czosnek i doprawić solą do smaku.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podczas odcedzania zachować kilka łyżek wody (w celu rozrzedzenia sosu jeśli będzie zbyt gęsty).
Wymieszać makaron z cukinią i pesto. Dodać kilka łyżek wody jeśli jest taka potrzeba.

Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak, im mniej czasu na przygotowanie tym lepiej :) bo straszny głodomor jestem ;) lubie wszystko co szybkie i proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń