niedziela, 10 marca 2013

Ciasteczka otrębowe 4 zboża




Przepis na ciasteczka powstał przez przypadek. Planowałam zrobić inne, lecz niestety pomyliłam składniki... 


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 szklanki otrębów 4 zboża 

Masło utrzeć z cukrem, dodać lekko rozbełtane jajko i nadal ucierać do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodać orzechy, płatki kukurydziane i otręby. Delikatnie wymieszać.

Formować ręką kulki mniej więcej takiej samej wielkości i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2-3 cm. Delikatnie spłaszczyć.

Piec w 190ºC przez około 15 minut na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka na blaszce by trochę stwardniały a następnie przełożyć na kratkę.


Smacznego! :)






Kulinarny Dzień Kobiet

3 komentarze:

  1. Zupełnym przypadkiem wychodzą najsmaczniejsze rzeczy :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis!!! ciasteczka wyszły idealnie takie jak chciałam ;) pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo się ciesze, ze smakowały :)

    OdpowiedzUsuń