Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 7 dkg drożdży
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 Kasia
- 3-4 jabłka (ewentualnie gęste powidła lub nutella)
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami śmietany i odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać rozczyn i zagnieść. Następnie ciasto włożyć do czystego foliowego woreczka, zawiązać bardzo dokładnie i włożyć do miski z zimną wodą- ciasto powinno być całe zanurzone.
Po około 20-30 minutach ciasto 'wypłynie'. Wyjąć ciasto na stolnicę, rozwałkować i wycinać rogaliki (ciasto w kształcie koła podzielić na 8 części- jak pizzę). Na każdy trójkącik położyć kawałek owocu i zawijać w kierunku wierzchołka.
Piec ok 15 min na brązowo-złoty kolor w temperaturze 200ºC.
Polukrować.
uwielbiam takie rogaliczki :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji :))
Olinka - Smakowy Raj