piątek, 8 marca 2013

Tarta mocno cytrynowa



Zainspirowana przepisem Moniki w kuchni, lekko go zmodyfikowałam.


Składniki:

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 białko
  • 2 łyżki zimnej wody
krem:
  • 1,5 cytryny (według oryginału 3 cytryny, natomiast moim zdaniem krem wychodzi wtedy zbyt kwaśny)
  • 2 łyżki wody (jeśli użyjecie 3 cytryn to już bez wody)
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść w kulę. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę, by ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200ºC przez 15 minut.

Wycisnąć sok z cytryn i podgrzać w małym garnku (dodać wodę, jeśli macie mniejszą ilość cytryn). Następnie dodać masło i mieszać do momentu rozpuszczenia. W międzyczasie w misce roztrzepać jajka z cukrem. Dolać do nich połowę soku z cytryny, wymieszać i wlać z powrotem do reszty soku cytrynowego. Cały czas mieszać podgrzewając na małym ogniu, aż do uzyskania masy o konsystencji budyniu. Gotową masę budyniową przykryć folią, by nie powstał kożuch.

W rondelku rozpuszczamy cukier w 3 łyżkach zimnej wody podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając powoli wlewamy syrop do białek. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Przestudzoną masę budyniową wykładamy na ciasto, na to kładziemy piankę bezową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku (190ºC) przez ok 15-20 minut, aż beza stanie się lekko brązowa.

Smacznego! :)





Cytrynowe wypieki

1 komentarz: