sobota, 23 marca 2013

Jabłecznik z różową pianką



Przepis znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy z cukrem ( jeśli bez cukru to dodać 3 łyżki cukru)
Z mąki, proszku, masła, 4 łyżek cukru i żółtek szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

W czasie, gdy się chłodzi ciasto obrać jabłka, pokroić w kosteczkę i z pozostałym cukrem smażyć na patelni, od czasu do czasu mieszając, aż powstały sok wyparuje.

Tortownicę (około 26 cm) lub mniejszą blaszkę (około 25 x 25 cm) wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć na ciasto jabłka. 

Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać kisiel. Piankę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na piankę.

Piec ok 50 min w temperaturze 180ºC. 
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.  


Smacznego! :)








4 komentarze:

  1. Nigdy takiego nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki rodzaj jabłecznika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki jabłecznik jest super. Ta pianka nadaje mu wyjątkowy wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  4. smakuje lepiej niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń