Składniki:
- 6-8 jajek (zależy od wielkości naczynia żaroodpornego lub blachy do pizzy- u mnie 2 jaja i wczorajsze żółtka 6 szt.)
- duży pomidor
- świeży szpinak
- parówki (choć kiełbasa pewnie byłaby lepsza)
- żółty ser
- sól
- pieprz
- inne przyprawy (np. oregano, chilli)
W dużej misce ubić trzepaczką jajka z solą i pieprzem do smaku (pamiętajmy, że parówki/kiełbasa zawierają sól). Dodać ulubione przyprawy. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę, szpinak porwać na małe kawałki, parówki w plasterki. Wszystko wrzucić do miski z roztrzepanymi jajkami i wymieszać.
Naczynie żaroodporne lub blachę do pizzy dokładnie wysmarować tłuszczem. Wylać masę jajeczną i posypać tartym żółtym serem (lub tak jak u mnie- jeśli ser jest w plasterkach pokroić na mniejsze kawałki).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200ºC) na ok 10 minut, aż frittata będzie brązowo-złota.
Smacznego! :)
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200ºC) na ok 10 minut, aż frittata będzie brązowo-złota.
Smacznego! :)
Oooo, a tu nawet data i godzina, by udowodnić, że to danie obiadowe ;)
Prezentuje się apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych :)
dziękuję bardzo, z zaproszenia chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuń