czwartek, 7 marca 2013

Frittata




Składniki:

  • 6-8 jajek (zależy od wielkości naczynia żaroodpornego lub blachy do pizzy- u mnie 2 jaja i wczorajsze żółtka 6 szt.)
  • duży pomidor
  • świeży szpinak
  • parówki (choć kiełbasa pewnie byłaby lepsza)
  • żółty ser
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy (np. oregano, chilli)

W dużej misce ubić trzepaczką jajka z solą i pieprzem do smaku (pamiętajmy, że parówki/kiełbasa zawierają sól). Dodać ulubione przyprawy. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę, szpinak porwać na małe kawałki, parówki w plasterki. Wszystko wrzucić do miski z roztrzepanymi jajkami i wymieszać.

Naczynie żaroodporne lub blachę do pizzy dokładnie wysmarować tłuszczem. Wylać masę jajeczną i posypać tartym żółtym serem (lub tak jak u mnie- jeśli ser jest w plasterkach pokroić na mniejsze kawałki).

Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200ºC) na ok 10 minut, aż frittata będzie brązowo-złota.

Smacznego! :)




Oooo, a tu nawet data i godzina, by udowodnić, że to danie obiadowe ;)




3 komentarze:

  1. Prezentuje się apetycznie! :)
    Pozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardzo, z zaproszenia chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń